Sunday, 12 January 2014

کشمکش دولت و محافظه کاران بر سر باز شدن نسبی فضا





محمد رضا نقدی، فرمانده بسیج، درباره سخنان اخیر رئیس جمهوری در جمع هنرمندان گفت "تصور من این است که رییس جمهور کسانی را که ضد ارزشی هستند، بی‌هنر می‌داند."

 اولین دیدار رسمی رئیس جمهوری با هنرمندان عرصه‌های هفتگانه، چهارشنبه گذشته با سخنرانی گاهی به نعل و گاهی به میخ رئیس دولت یازدهم پایان یافت. 

سخنرانی رئیس جمهوری به همان شیوه "اعتدال" پیش رفت تا کسی ناراحت نشود. اما جمله "هنر همان خوبی است" باعث کدورت خاطر محافظه کاران شد. 

روزنامه "جوان" نزدیک به سپاه پاسدارن برای مثال در گزارشی مفصل این جمله روحانی را مصداق تعریف "غربی" رئیس جمهوری از هنر دانست و نوشت که "تفاوت جهانبینی ها" کاملا  مشخص است.

 نویسنده این گزارش معتقد است که رئیس جمهوری فرقی میان "هنر ارزشی" و یا "هنر غیر ارزشی" قائل نشده است.

 این همان نکته ایست که منتقدان محافظه کار رئیس جمهوری در رسانه‌های تحت کنترل خود مطرح کرده اند. 

روزنامه "کیهان" همچنین در مطلبی تحت عنوان " نه علف هرز، هنر است و نه انسان بی‌درد، هنرمند" در" ستون ویژه" خود این سوال را مطرح می کند که "آیا دولت عامدانه قرار است نسبت به ترویج اباحی‌گری در عرصه فرهنگ بی‌تفاوت باشد؟" 

این در حالیست که از نظر رئیس دولت یازدهم، هنر نمی تواند امنیتی باشد و هنر و آزادی رابطه مستقیم دارند.

 در غیر فضای آزاد، هنر واقعی خلق نخواهد شد. او می گوید که هر گونه فضای امنیتی می‌تواند جوانه هنر را بخشکاند. 

از آغاز فعالیت‌های دولت یازدهم اما تلاش‌ها و اظهار نظرهای کابینه درباره باز شدن فضا پیرو درخواست طرفداران دولت با مقاومت محافظه کاران که اکثریت مجلس و همینطور قوه قضاییه را در اختیار دارند، روبرو شده است. 

این در حالیست که علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی "الجزیره" درباره سیاست‌های فرهنگی دولت یازدهم گفت که سیاست دولت جدید ایجاد آزادی‌های بیشتر در حوزه ی مطبوعات، انتشار کتاب و ساخت فیلم‌های سینمایی است. 

او تصریح کرد که دولت قصد دارد تا به طور کلی فضای بازتری را برای انجام کارهای فرهنگی و هنری ایجاد کند. جنتی همچنین  ابراز اميدوارى كرد راى مردم و نشان دادن خواست آنها براى تغيير در نهايت منجر به عقب نشينى تندروها در ايران شود.

 روحانی نیز در جمع هنرمندان این اطمینان خاطر را داد که دولت مي‌خواهد افراطيون را به انزوا براند که گفته او این پرسش را در اذهان مطرح می کند که "این کشمکش دولت و محافظه کاران به نفع چه کسی پایان خواهد یافت؟"