۱۲ نفر از نمایندگان مجلس ایران با ارسال نامهای سرگشاده به علی و صادق لاریجانی روسای دو قوه مقننه و مجریه و حسن روحانی رئیس جمهور، خواستار تعقیب بابک زنجانی، تاجر خبرساز ایرانی، به اتهام "فساد و افساد" شدند.
نام این تاجر ایرانی در سال گذشته بارها در ارتباط با پرونده های گوناگون تخلف اقتصادی مطرح شده ولی او با رد تمام این اتهامات، اقدامات خود را با اطلاع نهادهای مسئول کشور می داند.خبرگزاری فارس سه شنبه ۳ دی (۲۴ دسامبر) متن نامه این نمایندگان را منتشر کرده که در آن، تاکید کرده اند که در ارتباط با پرونده آقای زنجانی "هر سه قوه نزد
آقای زنجانی، که در فهرست تحریم های اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا قرار دارد و به فعالیت های ناقض تحریم های جمهوری اسلامی متهم شده، دارای ارتباطاتی گسترده با برخی مقام های حکومتی ایران بوده است. در ماه های اخیر، به ویژه روابط او با سعید مرتضوی رئیس سابق سازمان تامین اجتماعی مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است.
۱۲ نماینده امضا کننده نامه به سران سه قوه، با طرح اتهاماتی علیه بابک زنجانی، موارد مختلفی را مورد اشاره قرار داده اند که به عقیده آنها، نشانه برخورداری وی از پشتیبانانی قدرتمند تلقی می شود.
در این نامه آمده است: "این فرد به تصریح مکاتبات نظارت بانک مرکزی، با مدارک سجلی مجعول در بانک های مختلف حساب باز کرده ولی نه تنها مانعی نمی بیند، بلکه از آنها تسهیلات می گیرد."
نامه نمایندگان، همچنین با اشاره به اینکه "هنگامی که وزارت اطلاعات و نهادهای اطلاعاتی دیگر به پشتیبانی از زنجانی متهم می شوند، به جای توضیح به مردم سکوت می کنند"، به انتقاد از این موضوع پرداخته که وی علی رغم "داشتن پرونده های متعدد قضایی که لااقل در دو مورد به محکومیت منتهی شده" به زندان نیفتاده است.
نمایندگان در ادامه پرسیده اند که چرا بابک زنجانی زمانی "امین وزارت نفت شناخته شده و پول نفت فروخته شده را برای مدت ها پس نمی دهد و کسی هم با او کاری ندارد"؟
این نماینده ها، با اشاره به سعید مرتضوی رئیس سابق سازمان تامین اجتماعی و بدون ذکر نام وی نوشته اند وقتی آشکار شده که آقای زنجانی "با مُفسد دیگری که مدیرعاملی سازمان بزرگی را غصب کرده، برای معاملهای چهار میلیارد یورویی به شکل غیرقانونی تفاهم نامه امضا کرده"، مورد برخورد قضایی قرار نگرفته است.
امضاکنندگان، در بخشی دیگر از نامه خود با ذکر اینکه "هنگامی که رئیس کمیسیون اصل نود که به معرفی هیئت رئیسه و رأی مجلس برگزیده می شود، چنان موضع می گیرد که گویی در دفاع و تطهیر بابک زنجانی تلاش می کند" این موضع گیری را موجب متهم شدن مجلس به حمایت از اقای زنجانی دانسته اند.
ظاهرا اشاره این قسمت از نامه، به اظهارات چندی پیش محمدعلی پورمختار رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس است که به تازگی گفته بابک زنجانی تاکنون متخلف شناخته نشده است.
در پای نامه سرگشاده ای که خطاب به سران سه قوه منتشر شده، نام احمد توکلی، الیاس نادران، غلامرضا مصباحی مقدم، اسماعیل کوثری، محمدرضا آشتیانی، احمد امیرآبادی، حسین ذوالانوار، محمد دهقان، مفید کیایینژاد، احمد سالک، حسین نجابت و علیرضا سلیمی به چشم می خورد.
بابک زنجانی در فهرست تحریم ها
نزدیک به ۹ ماه پیش وزارت دارایی آمریکا از افزوده شدن نام بابک زنجانی، تاجر ایرانی به فهرست تحریم های اعمال شده علیه ایران خبر داد.
آمریکا آقای زنجانی و موسسه های مرتبط با او را به پولشویی برای دور زدن تحریم های اعمال شده علیه ایران متهم کرده است.
نام بابک زنجانی همچنین در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا که اواخر سال ۲۰۱۲ علیه ایران وضع شد نیز به چشم میخورد.
اتحادیه اروپا آقای زنجانی را یکی از مهرههای اصلی در معاملات نفتی ایران و انتقال پولهای حاصل از فروش نفت به داخل ایران دانسته است.
در پی اختلاف میان محمود احمدی نژاد رئیس جمهور پیشین و علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، آقای احمدی نژاد با پخش فیلمی در صحن مجلس نهم، فاضل لاریجانی، برادر رئیس مجلس را به لابی گری برای بابک زنجانی نزد سعید مرتضوی، رئیس وقت سازمان تامین اجتماعی متهم کرد.
آقای زنجانی چند ماه پیش در مصاحبه ای با بیبیسی فارسی گفت که فاضل لاریجانی برای تسهیل فعالیتهای اقتصادی او به طور مستقیم درخواستی از او نداشته است.
آقای زنجانی در مصاحبه ای با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا اظهار داشت که ۶۴ شرکت داخلی و خارجی دارد و "هماکنون در ایران و دیگر کشورهای دنیا با ۱۷ هزار نفر پرسنل مشغول ارائه تجارت و خدمات است".
او مدعی شد که در خرید و فروش نفت نقشی نداشته و فقط به خواسته شرکت ملی نفت ایران به نقل و انتقال پولهای حاصل از فروش نفت کمک کرده است.
آقای زنجانی خودش را "سرباز بسیجی در جبهه اقتصادی" معرفی کرد و تاکید کرد که همه فعالیتهایش زیر نظر وزیر نفت سابق و دیگر مسئولان سابق دولتی و "کاملا شفاف" بوده است.
ابهامات ۲ میلیاردی و ۴ میلیاردی
سه ماه پیش بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران گفت که بابک زنجانی بیش از دو میلیارد دلار حاصل از فروش نفت ایران را به خزانه دولت واریز نکرده و وزارت نفت و مجلس ایران در حال پیگیری این مساله هستند. آقای زنجانی گفته که این پول به حسابش ریخته شده اما این حساب از طرف آمریکاییها بلوکه شده است.
نام بابک زنجانی در گزارش تحقیق و تفحص مجلس ایران در مورد سازمان تامین اجتماعی که سه هفته پیش منتشر شد هم ذکر شده بود. در این گزارش آمده بود که
تفاهم نامه جنجالی میان این سازمان و شرکت "هولدینگ سورینت" قشم، متعلق به آقای زنجانی، مبنی بر انتقال سهام تأمین اجتماعی در ۱۳۸ شرکت ایرانی در ازای دریافت مبلغی بیش از ۴ میلیارد یورو، دارای "اشکالات عدیده حقوقی" بوده و قوانین در آن رعایت نشده است.
در بخشی دیگر از گزارش مجلس آمده بود که حواله ارزی واریز شده به ارزش بیش از ۴ میلیارد یورو به حساب سازمان تأمین اجتماعی در بانک مسکن، به دلیل تحریم های بین المللی قابلیت انتقال بین المللی نداشته است.
هیئت تحقیق و تفحص مجلس همچنین تاکید داشت که سازمان تأمین اجتماعی قرار بوده شرکت های زیان ده خود را بفروشد، در حالی که تعدادی از شرکت های مورد تفاهم، از جمله پتروشیمی آبادان و پتروشیمی امیرکبیر سودآور بوده اند.
نام شرکت های بزرگی همچون هواپیمایی جمهوری اسلامی، فولاد خوزستان، فولاد مبارکه اصفهان، مس شهید باهنر کرمان، کشتیرانی جمهوری اسلامی و هتل های هما، در فهرست شرکت هایی است که قرار بود سهام سازمان تأمین اجتماعی در آنها به شرکت سورینت منتقل شود.